A hiányt tényleg csökkenteni kell

2024. április 22. 10:23

Idén helyreállhat a költségvetési egyensúly, és ráállhatunk a felzárkózási pályára.

2024. április 22. 10:23
VARGA Mihály
Szajlai Csaba
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón: a költségvetési kiigazítást az ellenzék megszorításként értékeli. Nézzük, hogy mi valójában az igazság!

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a 2024-es költségvetési törvény módosítása, a 2025-ös büdzséről szóló javaslatot pedig, csakúgy, mint régen, majd ősszel tárgyalja a parlament.

Eddig az volt a baj, hogy túlságosan korán – a tavaszi ülésszak végén – fogadta el a T. Ház a következő évre szóló büdzsét. Most pedig ez a nyolcéves szokás szakad meg, ugyanakkor a kockázatokkal már jobban lehet kalkulálni – örülhet neki mindenki, nem?

Emlékezzünk csak az elmúlt esztendők ilyen típusú vádaskodásaira!
Megszorítások? Hozzunk fel néhány példát rá!

Amennyiben tényleg megszorításokra készülne a kormány, akkor aligha lenne itt az új otthonteremtési lehetőség.

Konkrétan: a kormány bejelentette, hogy új otthonfelújítási programot indít, amelyet az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni. A mintegy húszezer ingatlant érintő projekt júniusi indulása hozzávetőleg 125-130 milliárd forintos megrendelést generál a magyarországi építőipar számára.

Ezt is ajánljuk a témában

Ide tartozik az is, hogy az idősek változatlanul megkapják majd a 13. havi, megemelt nyugdíjat is. Továbbá: változatlanul a költségvetés része lesz a rezsivédelmi alap, vagyis a választópolgárok a piaci árnál alacsonyabb összegért juthatnak energiához.

Amúgy az ellenzéki »jelzésekben« semmi újdonság nincs: szerintük míg tavaly zsugorodott a gazdaság, addig idén lehet kisebb fellendülés, ráadásul komolyabb élénkülésre még jövőre sem lehet számítani. Sőt, jövőre – csak »fusson ki« az EP- és az önkormányzati választás – megszorítások, adóemelések várhatók. Tekintettel arra, hogy hatalmas az államadósság, a költségvetési hiány, a reálbércsökkenés pedig jelentősen visszaveti a fogyasztást.

Ismerős a mantra, mely azért is illik Móricka-viccbe, mert a 2026-os országgyűlési választások előtt a kormányrudat megtartani akaró Fidesz–KDNP aligha »nyúzná a népet«, pusztán politikai okokból sem…

De tényleg! Mekkora hiba lenne elővenni az egyszer már csúfosan megbukott és bizonyítottan eredménytelen megszorításokat, amelyek nemcsak csírájában fojtanák el a gazdasági visszaépülést, hanem ismét elmaradó bevételeket és magasabb államháztartási deficitet okoznának. Hogy ne áruljunk zsákbamacskát, pillantsunk rá a meghirdetett kormányzati célra:

a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány a következő években – az éves gazdasági teljesítmény, vagyis a GDP arányában – három százalék alá kívánja csökkenteni a költségvetési hiányt. Így a deficit mértéke az idén 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet. Valljuk be, hogy a felvázoltak nem egy drasztikus megszorításokat feltételező pálya kifutása, hiszen nem azonnal, hanem fokozatosan mérséklődik majd a deficit.

Ugyanakkor a költségvetési hiány csökkentéséhez a gazdasági növekedés helyreállása elengedhetetlen, a bővülés járul hozzá ahhoz, hogy a deficit fenntarthatóan csökkenni tudjon az adóbevételek növekedésén és az automatikus stabilizátorokon keresztül. Idézzük fel újból: a háztartásokat sanyargató politika korábban már csúfosan megbukott, bebizonyítva működésképtelenségét és eredménytelenségét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­ö­­­g­­ö­­s­­ ­l­­­á­n­­y­­o­k­ ­­­v­á­r­­­n­­­a­­k­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Akitlosz
2024. április 22. 22:13
"Idén helyreállhat a költségvetési egyensúly," Persze helyreállhatna, de nem áll helyre. Megint hiányt csinálnak. Nem is kicsit.
danubius
2024. április 22. 17:53
Te ebből egyetlen mondatot is elhiszel? Mert mi nem.
Pelso j.
2024. április 22. 17:48
költségvetési kiigazítás automatikus stabilizátorok magyarázd még, csabi, egyre viccesebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!