Isten nyugtassa, Mester!

2024. április 22. 17:16

Jó eséllyel úgy vélné, túl sok minden nem változott, csak kevesebb helyen lehet sétálni, és több helyen biliárdozni.

2024. április 22. 17:16
Hont András
Hont András
Facebook

Nyitókép: Facebook

„Ma van a kerek évfordulós születésnapja az egyik legkedvesebb ismerősömnek. 300 éve született Immanuel Kant. 

Nem tudom, miként viszonyulna a mostani dolgokhoz. Az e-mailt valószínűleg nagyon szeretné, a telefont és a csetelést minden bizonnyal nem. A tévével és a videómegosztókkal nem tudna mit kezdeni. Az űrkutatás nagyon érdekelné, a repülés, a turizmus alighanem hidegen hagyná. A részecskegyorsítás, a neurobiológia, a gráfelmélet lázba hozná, a szórakoztató eleketronikával és a pszichoanalízissel nem törődne. A mesterséges intelligenciára azt mondaná, hogy de, hát, minden intelligencia mesterséges, eleve érzékelni sem tudunk mást, mint aminek a formája belénk van táplálva; végülis ez a transzcendentális esztétika veleje. 

Kérdés, hogyha most kéne, mi ébresztené föl »dogmatikus szendergéséből«. Habermast alighanem udvariasan elolvasná, Chomsky fölkeltené a figyelmét, Hararitól viszolyogna, Fukuyamához először elolvasná Nietzschét, majd nem térne vissza Fukuyamához. Jó eséllyel úgy vélné, túl sok minden nem változott, csak kevesebb helyen lehet sétálni, és több helyen biliárdozni.

Isten nyugtassa, Mester!”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­g­­ö­s­­ ­­l­á­­­n­y­­­o­k­ ­­v­­­á­­r­n­­a­­­k­­­ ­r­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
packó_
2024. április 22. 21:47
@Jack Reynor Szerintem a megismerésre vonatkozó kanti gondolatok teljesen igazak. Lehet a többiben némi igazad, de nekem a fenti miatt még mindig Kant a csoda.
Tara Verde
2024. április 22. 20:04
Kant sok szempontból zseniális volt, de esetében fájóan hiányzott az utazások és más kultúrák megismerése által megszerezhető széles látókör.
danubius
2024. április 22. 19:57
Több könyvét is olvastam hajdanán. Utólag ezt részben nem értem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!