Óriási doppingbotrány Kínában, magyar úszókat is érinthet!

2024. április 22. 16:30

A tokiói olimpián 6 érmet nyerő ázsiaiak pozitív teszteket produkáltak, mégis rajthoz állhattak. Lehet, hogy a Cseh László előtt meghajoló Wang Shun sem tisztán nyert? A kínaiak cáfolnak, a doppingellenes szervezetek egymással hadakoznak.

2024. április 22. 16:30

Nyitókép: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

***

Ember és doppingszakértő legyen a talpán, aki érti, és eligazodik a most kirobbant ügyben. A hírek szerint 23 kínai úszó úgy versenyzett a 2021-es tokiói olimpián, hogy előtte megbukott a doppingteszten. A sydneyi székhelyű Daily Telegraph szombati számában közölte, hogy a versenyzők trimetaziniddel akadtak fenn még 2020-ban. Az érintetteket azonban a nemzetközi szövetség (World Aquatics) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyetértésével a kínai doppingellenes hatóságok mindenféle szankció nélkül felmentették a vádak alól, mert szennyezettnek találták a mintákat. 

Volt tiltott szer

A lap idézte Olivier Rabin professzort, a WADA orvostudományi igazgatóját, aki szerint a WADA illetékes osztálya a tokiói olimpia előtt felülvizsgálta az esetet, a termék gyártójától is információkat kapott a szennyezettségről.

Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy nincs konkrét alapja megkérdőjelezni az állítólagos szennyeződést

 – tette hozzá Rabin, akit az eurosport.hu idéz, hozzátéve: a 23 úszó szervezetében alacsony koncentrációja volt a valószínűleg étel által bevitt trimetazidinnek, emellett az ártatlanságukat bizonyítja, hogy sokan közülük több nap alatt több mintát is bemutattak, amelyek a negatív és a pozitív között ingadoztak.

A trimetazidin többek között növeli az állóképességet és a vérellátás hatékonyságát, és eredetileg vényköteles szívgyógyszerként használják.

Cáfolnak a kínaiak

Természetesen Kína sem hagyta szó nélkül a vádaskodást, amely a párizsi olimpiai felkészülésre is rányomja a bélyegét.

„Ez az információ félrevezető és nem tényszerű” – mondta Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az ügyben adott válasza nagyon is világos.  

„Miután a Kínai Doppingellenes Központ alaposan és részletesen megvizsgálta az esetet 2021-ben, 

megállapították, hogy az érintett sportolók a tudtuk nélkül szennyezett szereket fogyasztottak.

 Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy a kínai kormány mindig is fenntartotta zéró tolerancia álláspontját doppingügyekben” – fogalmaz az MTI beszámolójában Vang. 

Előrelépő magyarok?

Korai még, de vannak orgánumok, főként az egyesült Államokban, amelyek már a kínai eredmények eltörlését vetítik előre... Nemzetközi médiaértesülés szerint 23 kínai úszó a 2021-es tokiói olimpia előtt fennakadt a doppingvizsgálaton, de közülük tizenhárman részt vettek a játékokon. Az olimpiát a koronavírus-járvány miatt 2021-ben rendezték meg, és a harmincfős kínai úszóválogatott Tokióban hat érmet, köztük három aranyat szerzett. Többek között a női 4x200-as gyorsváltóét, ahol az amerikaiak lépnének elő az első helyre, a magyar váltó (Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka) hetedik helyett hatodik lenne. amennyiben női 200 méter pillangón Zhang Yufeit kizárnák, úgy Regan Smith és Hali Flickinger mögött Kapás ugrana a dobogó harmadik fokára, azaz bronzérmet kapna.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ez egy gyászfolyamat" – Telegdy-Kapás Boglárka a Mandinernek

Az általában csupa mosoly úszónő befejezi a pályafutását, amire tudatosan készül. Kijutott az ötödik olimpiájára, s lapunknak adott interjújában elárulta: mennyi áldozattal járt az élsport, mitől van „herótja", miről álmodnak a férjével Párizs előtt.

Egymásra mutogatás

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség élesen bírálta az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezérigazgatóját, Travis Tygartot, amiért „nagyon súlyos vádakat” fogalmazott meg, miután 2021-ben 23 kínai úszó trimetazidin (TMZ) tesztje pozitív lett. A WADA közleményt adott ki, amely szerint „A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) megdöbbentették az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) vezérigazgatójának, Travis Tygartnak a felháborító, teljesen hamis és rágalmazó kijelentései. Tygart állításai politikai indíttatásúak, és célja, hogy aláássák a WADA azon munkáját, amely a tiszta sport védelmére irányul világszerte.

A WADA megjegyzi, hogy a káros megjegyzéseket minden alátámasztó bizonyíték nélkül tette az amerikai szakember – számol be a szópárbajról az insidethegames.biz.

Az igazság az, hogy a vezető doppingellenes a szakértők által összegyűjtött, értékelt és tesztelt 

összes rendelkezésre álló tudományos bizonyíték és információ szerint a WADA-nak nem volt alapja megkérdőjelezni a környezetszennyezés magyarázatát. 

A WADA mindenkor jóhiszeműen járt el , a megfelelő eljárásnak megfelelően, és külső jogtanácsos tanácsát követve úgy döntött, hogy nem fellebbez az ügyben.” 

Travis Tygart válaszul azzal vádolta a WADA-t, hogy „fenyegetést és ijesztgetési taktikát” alkalmaz.

„Vannak szennyeződésekből adódó esetek, és évek óta szorgalmazzuk a WADA szabályainak megváltoztatását azokra az anyagokra vonatkozóan, amelyek potenciálisan fertőzést okozhatnak. A TMZ nem ebbe a kategóriába tartozik. És ami a legfontosabb, minden általunk bizonyított fertőzési esetben ideiglenesen felfüggesztettük a sportolót, kizártuk az eredményeket, szabálysértést állapítottunk meg, és a szabályoknak megfelelően közleményt adtunk ki. 

Az átláthatóság a kulcs hogy megvilágosítsák a fényt a sötétben, és itt a szabályok be nem tartása miatt a WADA és Kína a sportolókat sötétben hagyta” 

írta válaszában az amerikai doppingellenes szervezet vezérigazgatója.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KK75
2024. április 22. 17:51
A szolgalelkű seggnyaló álszent libenáci prédikátorok valahogy mindig kifelejtik az UBER tisztességes USA-t. Phelps volt maga a kitenyésztett géndopping csúcskatona, minden jelleg "leolvasható" a külső jegyeket látva, mégis kussolnak ezek a patkányok, ha egy USA sportolóról van szó.
tintapaca
2024. április 22. 16:59
A egész VADA-banda működése semmi másról sem szól, csak a sportolók és a nemzeti szövetségek zsarolásáról. El kell küldeni őket a fenébe! Hogyan lehet, hogy az USA atlétái nem buknak meg a dopping vizsgálatokon?
Kétes
2024. április 22. 16:47
Vannak egyenlők és vannak egyenlőbbek!
Novicsok-5
2024. április 22. 16:44
Képtelenségnek tartom, hogy kínai elvtársaink ilyen aljas cselekedetekre vetemednének. Kínai sportoló nem doppingol!!! 1 milliárdos ország, van bőven potenciál tehetségekből. Kínai elvtársaink sosem vallottak szégyent a nemzetközi sportviadalokon. Ha csupán az úszást nézzük nem igaz, hogy az 1994-es római úszó vb-n az addig ismeretlen kínai úszónők azért nyerték volna sorban a női számokat, mert a sok NDK-ból menekülő sportorvos Kínába helyezte volna át székhelyét, hogy folytassa tevékenységét. Szégyenletesnek tartom Ye Shiwen 2012-es olimpiai fantasztikus szereplésének megkérdőjelezését, ahol a 400m vegyesen jobb gyorsúszó résztávidőt úszott, mint Ryan Lochte a férfiaknál. Tehetséges 15 éves kislány. Vagy Sun Yang, aki kalapáccsal törte össze a vérét tartalmazó kémcsöveket, amikor a WADA-nak volt pofája otthona nyugalmában zavarni. Liberális fake news-nak tartom az efféle lejárató hadjáratot kínai elvtársainkkal szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!